Pumpakrydda-creamer

Få alla de söta, värmande kryddorna från din favoritlatte med pumpakrydda hemma utan att behöva rosta färska pumpor.
Tid 15 minuter
Serveringar 4
Ingredienser 9

Ingredienser

  • 1 l standardmjölk
  • 115 g kokt pumpapuré (se Tips)
  • 80 g ljusbrunt socker
  • 1 tesked mald kanel, plus lite extra för att strö över
  • 1/2 tesked mald ingefära
  • 1/4 tesked mald muskot
  • 1/4 tesked mald kryddpeppar
  • 1 matsked vaniljextrakt
  • Sprutgrädde, sprutmjölkgrädde eller lätt vispad extra fet grädde (48 % fetthalt), för servering

Instruktioner

  1. Rör ihop mjölken, pumpan, sockret, kanelen, ingefäran, muskoten, kryddpepparn och vaniljen i en stor såskastrull. Låt blandningen sjuda på medelhög värme. Den får inte koka. Sjud i ytterligare 5 minuter, rör emellanåt.
  2. Häll blandningen i 4 värmetåliga glas. Toppa allihop med en aning grädde och strö över den extra malda kanelen. Servera direkt.

Tips

  • Tillsätt en kanelstång till var och en för att få lite extra elegans och smak.
  • Tillsätt ett snapsglas espresso eller whisky för att göra den här barnvänliga drycken lite mer vuxen.
  • Utelämna pumpan helt för att få drycken ännu lättare. Även utan pumpa kommer ”pumpapaj”-kryddorna att göra drycken precis så läcker och söt som barnen älskar.
  • Du kan köpa 425 g-burkar med färdigkokt pumpapuré från olika online-butiker och i oberoende mat- respektive delikatessbutiker.
  • Lägg 350 g tärnat pumpakött på en bakplåt försedd med bakplåtspapper, om du vill göra egen pumpapuré. Rosta i en förvärmd ugn i 200 oC (180 oC i varmluftsugn), gasugn läge 6, i 20-25 minuter, eller tills att pumpaköttet är mjukt. Låt pumpaköttet svalna helt och kör det sedan i en matberedare, tills att det blir smidigt. Eventuellt överbliven puré kan frysas in i små satser i upp till 2 månader.