Pumpakrydda-creamer
Tid
15 minuter
Serveringar
4
Ingredienser
9
Ingredienser
- 1 l standardmjölk
- 115 g kokt pumpapuré (se Tips)
- 80 g ljusbrunt socker
- 1 tesked mald kanel, plus lite extra för att strö över
- 1/2 tesked mald ingefära
- 1/4 tesked mald muskot
- 1/4 tesked mald kryddpeppar
- 1 matsked vaniljextrakt
- Sprutgrädde, sprutmjölkgrädde eller lätt vispad extra fet grädde (48 % fetthalt), för servering
Instruktioner
- Rör ihop mjölken, pumpan, sockret, kanelen, ingefäran, muskoten, kryddpepparn och vaniljen i en stor såskastrull. Låt blandningen sjuda på medelhög värme. Den får inte koka. Sjud i ytterligare 5 minuter, rör emellanåt.
- Häll blandningen i 4 värmetåliga glas. Toppa allihop med en aning grädde och strö över den extra malda kanelen. Servera direkt.
Tips
- Tillsätt en kanelstång till var och en för att få lite extra elegans och smak.
- Tillsätt ett snapsglas espresso eller whisky för att göra den här barnvänliga drycken lite mer vuxen.
- Utelämna pumpan helt för att få drycken ännu lättare. Även utan pumpa kommer ”pumpapaj”-kryddorna att göra drycken precis så läcker och söt som barnen älskar.
- Du kan köpa 425 g-burkar med färdigkokt pumpapuré från olika online-butiker och i oberoende mat- respektive delikatessbutiker.
- Lägg 350 g tärnat pumpakött på en bakplåt försedd med bakplåtspapper, om du vill göra egen pumpapuré. Rosta i en förvärmd ugn i 200 oC (180 oC i varmluftsugn), gasugn läge 6, i 20-25 minuter, eller tills att pumpaköttet är mjukt. Låt pumpaköttet svalna helt och kör det sedan i en matberedare, tills att det blir smidigt. Eventuellt överbliven puré kan frysas in i små satser i upp till 2 månader.